Check!

Bij dynamische tarieven geldt er een gasprijs per dag en een elektriciteitsprijs per uur. Een niet geblokkeerde slimme meter is dan ook een vereiste, het verbruik wordt per uur uitgelezen.

Heb je nog geen slimme meter, maar is die wel aangevraagd, neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

De dynamische tarieven voor de volgende dag zijn vanaf 15 uur beschikbaar. Die vind je in een app of op internet.

De hoogte van de tarieven is mede afhankelijk van vraag en aanbod. Omdat voor het aanbod de herbruikbare bronnen van zon en wind meespelen (met een steeds groter aandeel in de mix), kunnen de tarieven per dag en uur sterk variëren.

Er is wel een algemene trend: ’s ochtends en ’s avonds zijn de tarieven relatief hoog, in de nacht lager en in de middag nog iets lager (zonnig en winderig weer helpt natuurlijk). In het weekend zijn de tarieven vaak ook lager, door minder vraag van bedrijven.

Incidenteel zijn er (vooral in de zomer weekeinden) zelfs negatieve elektriciteitstarieven, door teveel aanbod op het net. Dan krijg je geld terug als je verbruikt! (Je betaalt natuurlijk wel altijd energiebelasting over afgenomen elektriciteit, maar het blijft dan goedkoop!) De netbeheerders (die de prijzen vaststellen en ook kijken naar de weersverwachting) worden wel steeds beter in het afstemmen van vraag en aanbod, zodat je op dit voordeel niet echt kunt rekenen.

Hoe wordt je maandbedrag berekend?
Je maandvoorschot wordt berekend op basis van de verwachte tarieven, en de maand erop verrekend tegen de werkelijke tarieven. De verwachte tarieven zijn gebaseerd op de ‘Futures’ of termijn contracten voor energie. Het verwachte jaarverbruik blijft de basis voor je maandvoorschot. In de app staan je betalingen naast je verbruik, zodat je weet hoe je er voor staat.
Hoe profiteer je van dynamische tarieven?
Vooral door je verbruik af te stemmen op de goedkope uren. Dus programmeer je boiler, wasmachine, wasdroger en afwasmachine zodat ze draaien op de laagste tarieven. Of zet je warmtepomp even wat harder, en laad je auto dan op.
Heb je last van Poetin?
Zeker. En wel veel extremer dan bij een contract met variabele tarieven. Want de energiehandel is intussen erg gevoelig voor marktverstoringen, zodra die maar vermoed worden stijgt de prijs al. De verdenking is dat Poetin hoge energieprijzen inzet als wapen om de steun voor Oekraïne in de Westerse wereld te verminderen. Op zijn acties reageert de energiebeurs sterk. Die prijsstijgingen zijn direct de volgende dag zichtbaar in de dynamische tarieven. Maar ze ebben ook weer relatief snel weg.
Kun je nog meer profiteren van dynamische tarieven?
Ja, met een thuisbatterij. Daarin bewaar je stroom die je eerst afneemt tegen een lager tarief, en daarna gebruikt als het tarief relatief hoger is. Een thuisbatterij is voorlopig nog een kostbare grap, maar het is een stuk rendabeler geworden door de veel grotere verschillen tussen het goedkoopste en duurste uur bij deze hoge stroomtarieven. 

Theoretisch kun je extra verdienen door stroom goedkoop in te kopen, en de stroom die je niet nodig hebt terug te leveren op een duur moment. Daar slijt die dure thuisbatterij dan wel weer extra van, dus het is zaak dat goed af te wegen. Meer informatie over de thuisbatterij volgt.
Hoe zit het met zonnepanelen?
Als je zonnepanelen terugleveren, krijg je daarvoor het teruglevertarief. Dat is in beginsel een deel van het actuele uurtarief. Zolang salderen werkt (tot 1 januari 2025:  100%), mag je eigen verbruik helemaal wegstrepen tegen de opbrengst van je zonnepanelen. 

Punt is wel dat als je zonnepanelen veel produceren, de prijs veelal lager is (en soms zelfs negatief, want steeds meer mensen leveren op dat moment dan terug). Je hebt per saldo minder voordeel van salderen, en de terugverdientijd van je installatie is langer. Als de saldering wordt afgebouwd, werkt dat nog verder door. Vanaf 1 januari 2025 wordt de saldering in 6 jaar afgebouwd, zo is het voornemen nu.

Een addertje is ook nog dat als je teruglevert op een moment dat de prijs negatief is, je daarvoor moet betalen. Want het werkt natuurlijk wel twee kanten op. Dan is het eigenlijk het meest verstandig om je omvormer uit te zetten, maar voor veel installaties moet je daarvoor wel thuis zijn. Raadpleeg altijd je installateur of dat zonder nadelige consequenties kan. 

Hier hebben we belangrijke argumenten voor en tegen op een rijte gezet, en de voornaamste verschillen met een contract tegen variabele tarieven.